Oddelenie dlhodobo chorých vo FNsP dostalo lôžka z Rakúska

31.10.2004 Celý región

Zásielku 28 postelí a 40 stolíkov dostalo v minulých dňoch od rakúskeho partnera novozriadené oddelenie dlhodobo chorých Fakultnej nemocnice s poliklinikou (...
Zásielku 28 postelí a 40 stolíkov dostalo v minulých dňoch od rakúskeho partnera novozriadené oddelenie dlhodobo chorých Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove. Podľa primára oddelenia Stanislava Kaňuka ide o prvú časť z celkového daru 60 už používaných postelí. Väčšina je polohovateľných, čo len zvyšuje hodnotu daru, ktorý spolu predstavuje sumu asi 750 tisíc korún.

Historicky prvé takéto oddelenie v štruktúre prešovskej nemocnice má podľa Kaňuka \"odbremeniť akútne oddelenia\" a \"preberať pacientov, ktorí potrebujú dlhodobejšiu starostlivosť od chirurgických disciplín, ale aj z neurológie a takisto z interných disciplín\". Dlhodobo chorí sú takí, ktorí na lôžku potrebujú byť 30 - 35 dní. \"Prístup je v tom, aby tí pacienti dostali nielen zdravotnú starostlivosť, ale aj podporili sme psychiku pacientov, \" dodal primár. Izby sú dvoj až štvorposteľové, čo podľa Kaňuka nie je najideálnejšie.
Oddelenie, na ktorom vzniklo deväť lekárskych pracovných miest a 30 miest pre sestry pri lôžku prispeje k zlepšeniu ekonomiky akútnych oddelení. Jeho spádovou oblasťou sú okresy Prešov a Sabinov s asi 220 tisíc obyvateľmi. Už dnes by však kapacita tohto oddelenia mala byť podľa požiadaviek do 220 postelí. Ďalšie podobné oddelenia sú v nemocniciach v Bardejove a vo Vranove nad Topľou.
Dar je od sprostredkovateľskej firmy v rakúskom meste Linz, FNsP má pritom užšie viacročné kontakty s nemocnicou v meste Bruck an der Mur.
(jj)
 

Vyberte región